Urinokultura

odgovora

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

Devojke,

Do sada sam urin za urinokulturu nosila u običnim, sterilnim bočicama za urin kupljenim u apoteci i u privatnim laboratorijama su uvek prihvatali, a jutros su me iz doma zdravlja vratili i rekli da moram da kupim posebnu bočicu za urinokulturu i u njoj donesem sadržaj.

Našla sam ih malopre, ali nema uputstva za korišćenje :) Kako se to čudo koristi? Ima onu pločicu koja je sa jedne strane crvena, a sa druge plava.

I možda još neki savet tipa šta ne jesti veče pre, koliko dugo ta mokraća mora biti u bešici (negde sam pročitala 6h što može biti problem obzirom da ustajem tokom noći da se ispraznim)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

Zdravo,

Ta plocica koju si kupila u apoteci koristi se uobicajeno: piskis sa obe strane, prva jutarnja mokraca, vratis plocicu u bocicu, zavrnes i to je to. Sto se pripreme tice ista je kao do sada (kad si urin nosila u bocici) tj, nema je. Podrazumeva se da dan ranije neces piti gazirano preterano, ne previse slatkisa, sve u granicama normale.

Ja sam do sada "sto" puta nosila urin na analizu i moram da priznam da prvi put cujem to za 6 sati...

Pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

HA HA HA , kod nas u bolnici donose OTVORENU flasicu za urin i kazzu da se ujutru popiskimo u nju!

Pa mogu misliti koliko je sterilan ta bocica, i sta sve se nadje u nalazu mokrace :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

Devojke,

Do sada sam urin za urinokulturu nosila u običnim, sterilnim bočicama za urin kupljenim u apoteci i u privatnim laboratorijama su uvek prihvatali, a jutros su me iz doma zdravlja vratili i rekli da moram da kupim posebnu bočicu za urinokulturu i u njoj donesem sadržaj.

Našla sam ih malopre, ali nema uputstva za korišćenje :) Kako se to čudo koristi? Ima onu pločicu koja je sa jedne strane crvena, a sa druge plava.

I možda još neki savet tipa šta ne jesti veče pre, koliko dugo ta mokraća mora biti u bešici (negde sam pročitala 6h što može biti problem obzirom da ustajem tokom noći da se ispraznim)?

Sta sve nece da izmisle da bi uzeli pare!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

Našla sam i ovu verziju:

http://www.doktor.rs/forum/pitanja-odgovor...turu-t9244.html

Možda je lakše umočiti nego centrirati po pločicama? :)

e upravo je to način koji su meni savetovali u apotekama. Dakle, srednji mlaz se nakupi u boci, zatvori se i drži 25-30 sekundi, zatim se prospe mokraća i bočica ponovo zatvori, i to ti je to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

Zašto se urino kultura radi

- Dijagnosticiranju infekcije mokraćnih puta

- Identifikovanja najboljeg antibiotika za lečenje infekcije

- Dokazivanja da je infekcija izlečena.

Kako se pripremiti

Ne treba posebna priprema pre ovog testa jedino ako ste uzime antibiotike,što je potrebno naglasiti jer se tom prilikom mogu dobiti lažni rezultati. Poželjno je da bude prva, jutarnja mograća. Pre uzimanja uzorka potrebno je:

oprati ruke

poklopac od bočice ostaviti da unutrašnja strana poklopca bude okrenuta na gore

očistite prostor oko genitalija

Kako se radi

u sterilnu posudicu koja se kupuje u apotekama. Posudica može sadržati pomenuti "pipak" i u tom slucaju se mokri direktno na "pipak" u suprotnom čist urin sakupiti direktno u posudu i to iz "srednjeg" mlaza (prvi mlaz urina izmokriti van posude a srednji u posudu)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

Mene je doktorka poslala da radim urinokulturu jer sam u mokraci imala 3-4 leukocita(sta to znaci? ) i dosta epitnih celija...

Danas sam uzela rezultat urinokulture i pise da su zasejane podloge ostale sterilne... To je ok? Jel?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

Mene je doktorka poslala da radim urinokulturu jer sam u mokraci imala 3-4 leukocita(sta to znaci? ) i dosta epitnih celija...

Danas sam uzela rezultat urinokulture i pise da su zasejane podloge ostale sterilne... To je ok? Jel?

Barbarice,mislim da je to super, jer epitelne ćelije nemaju dijagnostički značaj.

Leukociti su normalni do 5! A još ako piše da je sve sterilno-nema razloga za brigu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

zasejane podloge ostale sterilne... To je ok? Jel?

Ne da je ok već savršeno... Nemaš bakterije :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

HA HA HA , kod nas u bolnici donose OTVORENU flasicu za urin i kazzu da se ujutru popiskimo u nju!

Pa mogu misliti koliko je sterilan ta bocica, i sta sve se nadje u nalazu mokrace :D

U bocicu se uzima i urin za pregled,pa zato ne treba biti sterilna.

Znaci ne uzima se samo urinokultura.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

Tako je maki25

Obican pregled urina obuhvata hemijski deo i pregled sedimenta. U sedimentu nalazimo leukocite, epitelne celije, bakterije, gljivice itd...

U koliko se u urinu nalazi dosta ili masa bakterija, potrebno je uraditi URINOKULTURU, takodje potrebno je iskuljuciti mogucnost kontaminacije. Znaci pre svakog pregleda urina potrebno je da se operemo, lepo temeljno :rolleyes: zatim malo piskamo i podmetnemo bocicu (to je onaj srednji mlaz), zatim napunimo bocicu 2/3 sklonimo i ispiskimo se do kraja.

U koliko se u pravilno uzetom urinu nadju bakterije, onda je potrebo uzeti urin za UK.

e sad ovo je slicno, operemo se NE BRISEMO PESKIROM, piskimo u bocicu, uronimo test polja, izvadimo, prospemo visak urina i zatvorimo bocicu.

Trebalo bi da se urin zadrzi u mokraci malo jace od 4h. U okviru tih 4 sata, bakterije pokazuju svoju enzimsku ativnost (nitriti +), zbog toga je potrebno da urin bude prvi jutarnji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

Imam E-Coli u mokraci.Jedini antibiotik koji mi je dr preporucio je na bazi penicilina,a ja sam alergicna.Osim toga mi je rekao da nijedan drugi lek ne mogu u trudnoci da uzimam ,nego da pijem sto vise vode.

Citala sam da E-Coli u trudnoci moze da izazove pobacaj,ali ne znam da li se misli samo kada je ima u vaginalnom sekretu,ili i u mokraci?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

Imam E-Coli u mokraci.Jedini antibiotik koji mi je dr preporucio je na bazi penicilina,a ja sam alergicna.Osim toga mi je rekao da nijedan drugi lek ne mogu u trudnoci da uzimam ,nego da pijem sto vise vode.

Citala sam da E-Coli u trudnoci moze da izazove pobacaj,ali ne znam da li se misli samo kada je ima u vaginalnom sekretu,ili i u mokraci?

Žene često u trudnoći imaju ovaj problem. Uporna i dosadna bakterija. Leči se antibiotikom, i najčešće baš penicilinskim.

Za početak kreni da unosiš što više vode, pi prolom i odmenjsku, jedi brusnicu (mislim da ona ne može da škodi). E sad ne znam da li smeš da piješ čaj od žalfije, znam da pomaže.

Ako nemaš puno jedinica u mokraći, do 250 hiljada, smatra se blažim oblikom i ne tretira se antibiotikom.

Pobačaj može d aizazove ako je ima u milionskoj meri (pretpostavljam) jer je tada u pitanju upala nekog organa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

Imam E-Coli u mokraci.Jedini antibiotik koji mi je dr preporucio je na bazi penicilina,a ja sam alergicna.Osim toga mi je rekao da nijedan drugi lek ne mogu u trudnoci da uzimam ,nego da pijem sto vise vode.

Citala sam da E-Coli u trudnoci moze da izazove pobacaj,ali ne znam da li se misli samo kada je ima u vaginalnom sekretu,ili i u mokraci?

E draga tebe bas poteralo. Probaj da vidis neki prirodan lek da pijes, nesto kao neki caj i slicno. Sta ti kaze dr?jel' postoji jos nesto za to osim antibiotika?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

E draga tebe bas poteralo. Probaj da vidis neki prirodan lek da pijes, nesto kao neki caj i slicno. Sta ti kaze dr?jel' postoji jos nesto za to osim antibiotika?

Da me poteralo,poteralo me.Imam od skora i neku alergiju,valjda na grinje,po ceo dan cistim ,perem i tresem :P

A za ovu bakteriju mi je dao neki lek na bazi penicilina,nista drugo ne sme u trudnoci kaze.Posto sam alergicna,da pijem dosta vode, i to je to.

Pozdrav za tebe seceru!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

I meni su pronadjene neke bakterije u urinu, pa sad treba da radim urinokulturu..bas mi bilo konfuzno kad mi objasnjavala dr ali sad nakon citanja ovog jasnije mi je- to je to.. :)

Nadam se da nije nista ozbiljno, nisam imala problema sa bakterijama do sada..gde bas sad u trudnoci da se pojave

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

I meni su pronadjene neke bakterije u urinu, pa sad treba da radim urinokulturu..bas mi bilo konfuzno kad mi objasnjavala dr ali sad nakon citanja ovog jasnije mi je- to je to.. :)

Nadam se da nije nista ozbiljno, nisam imala problema sa bakterijama do sada..gde bas sad u trudnoci da se pojave

U trudnoći je jako česta pojava bakterija u mokraći. Ne mora biti ništa strašno. Javi se kad dobiješ rezultate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

U trudnoći je jako česta pojava bakterija u mokraći. Ne mora biti ništa strašno. Javi se kad dobiješ rezultate.

Hocu, hvala :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

E, da, zaboravih da napisem ovde...u redu su mi rezultati urinokulture..

Zasejane podloge ne pokazuju porast ili tako nesto pise, uglavnom ok je :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objavljeno · Prijavi zloupotrebu

Ja sam upala ovde da pitam u vezi krvi, nisam nasla bas odgovarajucu temu za to pa reko ajd ovde cu... B)

Ja sam u 25. ned trudnoce i hemoglobin mi malo nizi pa sam radila ponovo te rezultate...

Doktorka kaze da nije previse nisko ali mi malo sumnjicava pa sam evo ispisala rezultat (sve sto je sa L i H) ako neko moze da ga razmotri malo... Hvala unapred!

RBC 3.55 L 4.00-6.00

Hct .338 L .350-0.600

MCH 31.9 H 27.0-31.0

MPV 7.4 *L 7.8-11.0

Pct .122 *L 0.190-0.360

PDW 17.8 *H 15.5-17.1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napravite nalog ili se prijavite da biste odgovorili

You need to be a member in order to leave a comment

Napravite nalog

Postanite član/ica Bebac porodice i uključite se u diskusije na forumu.


Napravite novi nalog

Prijavite se

Već imate nalog na Bebac forumu? Prijavite se ovde.


Prijavite se

  • Članovi/članice na temi   0 članova

    No registered users viewing this page.

  • Postovi

    • "Trudna sam" - Kako podnosim i pobedjujem ovo saopstenje od drugih
      Započeo/la Mama u avgustu · Objavljeno
      Ja sam se nasla u jednoj veoma neobicnoj situaciji. Moja vrlo bliska prijateljica koja se desetak godina borila protiv steriliteta je saznala da je ostala trudna pet dana nakon mog drugog pobacaja. Bila sam strasno srecna zbog nje, ali kad god bih otisla kod njih u stan (dok je bila trudna i kad se beba rodila) desavalo mi se da ostajem bez vazduha i da ne mogu da gutam, cak i sam imala i slabost sa vrtoglavicom. Iskreno sam joj rekla sta mi se desava, a imala sam srecu da je ona mogla da me razume, jer se sve to i njoj desavalo dok su njene prijateljice ostajale trudne i radjale, a ona se lecila. Ne znam koliko si bliska sa tim drugaricama koje pominjes, ni da li je izvodljivo da im na pravi nacin objasnis kako se osecas i zasto. U mom slucaju, kad sam joj rekla, pola tegoba i negativnih emocija je nestalo. Kao sto neko rece, sve ovo je prolazno i sa puno vere i optimizma navijam za tebe i ostvarenje tvojih snova! Srecno!  
    • Poremecaji psiholoskog razvoja, senzorni problemi
      Započeo/la Fox · Objavljeno
      Mama u avgustu, Jecy, Sanja, Brokoli, Svejedno, Ehi, Milena, Majat, Olga (nadam se da nisam propustila nekoga da navedem) hvala svima na ohrabrujucim recima za vrtic, sto se tice pelena i za podrsku! Ne zelim da se opterecujem potencijalnim problemima, nadam se da ce ici, vazno je zbog socijalizacije, zbog toga sto ne moze biti non stop sam kod kuce itd...A vazno je i zbog mene da bih mogla da se posvetim sebi, i da nastavim tamo gde sam stala pre rodjenja deteta. Mama u avgustu da ti pozelim da sve prodje dobro sa pelenama, ide leto, sada je godinu dana zreliji, drugacije je to nego sa 18+ meseci. Ehi hvala za ohrabrujuci primer, nadam se da cemo upasti u dobar vrtic i kod dobrih, razumnih i strpljivih vaspitacica. Uh, moram da kazem da sam cesto pomisljala da mi je potreban psihijatar. Sve se promeni. Ne mozes da zivis kako zelis, da jedes kako zelis,  nemas vise brak, nemas san. Ni u krevetu nemas mir. Sve se okrenulo naopako, ne znas kada ce da prestane, da li ce da prestane! Beze prijatelji, bezi rodbina, osipa se svaka vrsta pomoci. Imas osecaj da si izgubio svoj zivot, sebe, sluzis samo da sluzis. Cepaju ti se zivci, nervozan si, nadrkan, mrzis sve sto hoda slobodno i sto ima bilo kakav zivot. Jedini odmor je odmor u wc-u kada uspes da pobegnes. uz telefon (koji je jedini kontakt sa javnoscu), pljugu i kafu. Sve djuture-kafa, cigara, telefon, jutarnja nuzda-jer u tih 8 ili 9 minuta moras sve jer u narednih 24h neces moci. Krivi te okolina, gledaju te kao debila, svi misle kriv si, a ti mucen ne mozes da se sastavis od svega sto te snaslo. Mesecima! E pa...nema vise! Pretekosmo! Posle svega, mogu da kazem da imam nizak prag toleracije na ljude i gluposti, sto je dobra strana svega : )
    • Čekamo plusiće
      Započeo/la Ljubav-Vera-Nada · Objavljeno
      Nisam radila pola od ovoga...nikad nisam ni cula za ove neke stvari.Realno,kako ja da znam na osnovu nekih predhodnih analiza na koje sve pretrage treba da idem ? Lekari su ti koji bi trebali da upucuju na razne testove da se problem istera do kraja.Cak i kad sam nekad pitala STA DALJE,odgovor je uvek bio PA NEMA STA DALJE,TO JE TO.SAD SAMO TREBA CEKATI.
      Radila sam hormone,briseve,( miko,hlamidija),AMH,insulin,UZ unutrasnjih svih mogucih organa od glave do pete i radjena mi je laparo sa proverom prohodnosti ...a isla sam i ja preko veze...sto znaci,na osnovu tvog pitanja,da mi je veza malo zesca jer smo sa analizama stali kod laparo pod izgovorom e sad je sve uredu...
    • Poremecaji psiholoskog razvoja, senzorni problemi
      Započeo/la Mama u avgustu · Objavljeno
      Fox, kao prvo, bravo za napredak i mislm da se odlicno snalazis na igralistu!!! I mi smo imali zanimljivu situaciju sa jednim decakom na rodjendanu koji je tri-cetiri puta udarao i otimao igracke mom sinu koji nije umeo da mi objasni sta se desava, a roditelja ni od korova. To se desavalo u nekih 15 min kad mi je vaspitacica rekla da slobodno popijem kafu, jer ga ona cuva, jer nije bilo puno dece. Cvrc! I kazem ja tom malom (oko 2 meseca stariji od mog sina)  da to nije lepo, da ga ne gura/udara/otima i slicno, malisan se smeje i kad god budu na vrhu tobogana (kom nema prilaza jer se nadovezuje na ogradjeni lavirint), on ga gura. Ja tu potrazim nekog od roditelja, nema ih. U jednom momentu mi se smracilo i pokusam da uhvatim za ruku tog malog da ga zaustavim i malo pripretim jer mi je vec bilo dosta. On je pobegao i smeje se sa druge strane igraonice. Konacno se mama pojavila i krene sa pricom kako je on inace divan, ali su ga pokvarili u vrticu, svi ga udaraju, pa on vraca. Ujedem se ja tu za jezik i kad pogledam a njen mali gura slavljenika (koji je punio dve godine) sa vrha tobogana...Dakle mali nije prestajao da maltretira svu (mladju i sitniju) decu okolo... Ne znam ko tu gresi i da li je moguce da, kako je mama rekla "vrtic napravi djavolka od njenog andjelka"?! Inace i mi se jos vukljamo sa pelenama, nama su u Decjoj rekli da je redosled krupna motorika-fina motorika-govor-nosa i jos uvek nismo stigli do nose. Sa govorom jos malo kasnimo, idemo i dalje kod defektologa, ali sad vec lepo sustize generaciju... Elem, ja sam pokusala proslog leta da mu skinem pelene, tri nedelje je jadnicak proveo u gacicama, stalno mokar i ukakan, nikako da ukaci. Sad pokusavam da mu objasnim postepeno, kazem hajde na nosu kao veliki decak i on sedne i sedi tako pola sata, nekad i duze i kad ustane najcesce nema niceg. Ako se utrefi da tad bas kaki ili piski, kazemo bravo, ali ja vidim da on ne konta kad ce se to desiti. On sedi, pa kad/ako se desi-desi se. Ne znam kako da se postavim, bojim se da ne omrzne nosu (imali smo i tu fazu), ali ovog leta cu pokusati ponovo. On ce u vrtic, najverovatnije od novembra, jer krajem septembra idemo ponovo u Decju, pa cemo videti da li i koliko ostajemo (poslednji put je bilo tri nedelje). p.s. A kakav je on divan decak govori scena koja mi je naterala suze na oci: zamolili smo seku da ovih dana obavi nuzdu na nosi, cisto da on vidi. Kad je danas piskila, cim je ustala on je uzeo nosu u rukice i sav srecan i ozaren zbog njenog uspeha je vikao: "Bavo seko, bavo, seko!!!".
    • Treći trimestar
      Započeo/la zeklica · Objavljeno
      Nemoj da panicis sto se tice pomeranja bebe, pa svi valjda kroz to prodju. I ja kad se ne pomera pitam, a sto se sad ne pomera, kad se stalno pomera pitam a sto se sad stalno pomera, mozda joj nije dobro :-) i takoo. Valjda je to normalno, ali ne panicim ako se ne pomera jedan dan, sve je to individualno... :-)
  • Teme

  • Ko je online? (See full list)