UnaZFV

Član
  • Broj odgovora

    5
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Aktivnosti člana/članice UnaZFV

  1. UnaZFV je dodao/la post u temi Porodilište "Gradska bolnica Zvezdara" - Beograd   

    Dva porođaja u Gradskoj- 2014. i 2016. i oba puta sve super. 
    Prvi put me je porađao dr Bojović, babica nemam pojma kako se zvaše, i nemam zamerki osim što mislim da su malo mogli da mi pomognu da otvaranje ide malo brže, al su me ipak pustili da sve ide svojim tokom i opet sve prošlo ekstra- bebac super, ja bez rane. Čim su bebca uzeli da mere neka od sestara mi je dodala telefon iz torbe da nazovem muža. Pošto sam se porodila u toku noći, bebca su mi tek sutra posle vizite doneli. A tu drugu noć mi je oko tri ujutru pedijatrijska sestra sama došla i ponudila da odnese bebu da ja i druge mame odmorimo, pošto se budio svako malo, a druge dve mame u sobi suse sveže porodile i bebe još nisu bile sa njima. Nikakvu vezu nisam imala, za porođaj sam prvi put kročila u tu bolnicu.
    Drugi porođaj sam zapala kod dr Đorđević, opet nemam pojma za babice,mislim da je jedna Marija ili tako nešto. Ona me je odma parkirala u boks, probušila vodenjak i roknula indukciju i za dva sata je sve bilo gotovo- bolelo uzasno, ali sta da se radi. Ne znam da li joj je to praksa ili je bilo zato što sam došla pet prstiju otvorena. Isto je sve bilo ekstra, ne bih imala šta da zamerim ni dr ni sestrama. Opet sam došla bez veze i bez da sam pre porođaja dolazila na neki pregled tu. Porodila sam se oko 9 uveče, bebca su mi opet doveliujutru posle vizite. Opet sam prošla bez rane, mada to što ne seku ima iprednosti i mana, ja sam mislila da to ne seku po nekoj proceni, ali znam i zene koje su imale ozbiljan problem koji bi se izbegao seckanjem, al ih nisu secnuli. Pošto sam odmah bila stavljena u boks, dali su mi da telefoniram i ja sam telefon imala uz sebe sve vreme, samo sam ga stavila pod jastuk kad je krenulo guranje i opet- čim su krenuli da mere bebce ja sam zvala muža.
    Što se tiče posteljine- pred vizitu će vam roditi čistu posteljinu ako tražite, a ovako u toku dana će da cinculiraju. Otpusti kreću od 13:00 po principu čiji muž prvi stigne ta prva ide kući.
    Ono što znam iz tuđih iskustava je da su za epidural teški- teško je to ugovoriti sa njima, al je posle mog prvog porođaja sa mnom u sobi bila mama koja se porodila na epiduralu, samo ne znam da li je imala vezu ili ne, ali je ona dokaz da je i to moguće srediti tamo.
    Isto jedan mali minus za njih, mada možda i nije do njih već do moje dece, ali da napomenem- obojici sinova je pupak morao dodatno da se vezuje, e sad ne znam da li su ih oni loše vezali ili je njima prosto to tako samo od sebe išlo.
    Moja preporuka za ovo porodilište svakako i savet: samo pratite babicu.
  2. UnaZFV je dodao/la post u temi Prevenar, Pneumo 23 vakcina   

    Kasnim, ali sam napredovala što se tiče informacija- tender za nabavljanje vakcine nije još uvek raspisan i ne zna se kada će biti, to je info iz RFZO- odeljenje za javne nabavke. Takođe, pošto su vakcine protiv pneumokoka stavljene na B listu lekova, i u njihovoj ceni pacijenti ne učestvuju, ali zbog trenutno stanja ipak moraju da je kupe, moguće je ostvariti refundaciju za njenu kupovinu- takođe info iz RFZO.
    Za refundaciju je potrebna potvrda iz Doma zdravlja da oni nemaju tu vakcinu, pa sa tom potvrdom i računom iz apoteke idete u vašu filijalu RFZO da podnesete zahtev za refundaciju. Ovo isto važi i u slučajevima kada ste na bolničkom lečenju a oni vam kažu da nemaju neki lek i da morate da ga kupite- i tada imate pravo da to refundirate, samo treba da se izborite za potvrdu.
    Nakon slanja mejla Domu zdravlja, na koji mi niko nije odgovorio, danas sam zapucala tamo lično, i nakon kratkog razgovora u kojem se direktora pravila neupućena, dobila sam odgovor iz pravne službe Doma zdravlja Zvezdara da će mi dati potvrdu, sutra ću je pokupiti pa idem u RFZO.
  3. UnaZFV je dodao/la post u temi Prevenar, Pneumo 23 vakcina   

    I ovo, gde definitivno zakljucujem da je besplatan
    http://www.rfzo.rs/download/pravilnici/lekovi/B lista - primena od 03.11.2016 do 31.12.2016.pdf 
    http://www.rfzo.rs/download/pravilnici/lekovi/B lista - primena od 01.01.2017.pdf 
    Samo ostaje jos da saznam kad se prima... ako ne ranije, javljam u januaru
  4. UnaZFV je dodao/la post u temi Prevenar, Pneumo 23 vakcina   

    Nadjoh i ovo, gde stoji da je i prevenar besplatan ili ja pogresno tumacim..
    http://www.rfzo.rs/index.php/osiguranalica/lekovi-info/pretraga-liste-lekova 
  5. UnaZFV je dodao/la post u temi Prevenar, Pneumo 23 vakcina   

    Pozdrav, 
    prvi put pisem na forumu, a razlog je jer sam skoro u dz videla izvod iz zakona o vakcinaciji u kojem stoji da je, izmedju ostalih, obavezno i vakcinisanje protiv pneumokoka i da je imunizacija svim navedenim vakcinama uslov za ulazak u kolektive, tipa vrtice i skole.
    Ja sam u januaru i martu ove godine vakcinisala i revakcinisala starije dete Prevenar13 vakcinom, a planiram i mladje, jer se kod starijeg pokazala kao veoma dobra. Za starijeg sam je kupovala i donosila u dz.
    Ono sto mi stvara nedoumicu jeste to da li je vakcina besplatna, jer ako je obavezna zakonom onda mora biti i dostupna svima, a meni do sada u dz niko nije spominjao tu vakcinu za mladjeg sina, koji ima pet meseci, niti su bilo gde na plakate sa obaveznim vakcinama dodali ovu vakcinu. Svakako sam htela da pitam dr na sledecoj kontroli ali to je tek u januaru, pa reko da prvo razmenim iskustva ako neko ima od skora.
    Usput dok ovo pisem nadjoh ovo: http://www.paragraf.rs/propisi/pravilnik_o_listi_lekova_koji_se_propisuju_i_izdaju_na_teret_sredstava_obaveznog_zdravstvenog_osiguranja-9.html , ali kako tumacim jedna vakcina- pneumo23 - jeste besplatna po programu redovne imunizacije, a druge dve nisu, izmedju ostalog i prevenar, ali svejedno niko u dz ne spominje nista.
    Raspitivacu se dalje, a ako neko zna nesto vise, molim da podeli.
    Pozzz