Angelina

Član
  • Broj odgovora

    6
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Angelina

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice Angelina

  1. Angelina je dodao/la post u temi Druge mame   


    E svaka cast, uprav tako i treba. Ja tako i radim i reagujem. A ko sebe imam pun mama i hvala Bogu za sada su ok, naravno nasle su se i neke savrsene mame i njihova savrsena deca kako kazes ali takve igorisem pa cak i prestajem da se druzim. Jer mi je dosadilo da slusam kako su one najpametnije i najbolje sve rade a mi svi ostali gresimo....... i jos puno puno toga....
  2. Angelina je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   



    I ja sam pocela sa hranicom u petom mesecu i sa mlecnim kasicama i sada sve jedemo, samo sto se ja trudim da malo drugacije skuvam.
    Evo kako ja spremam bundevu mojoj devojcici koja je usla u 9-ti mesec. Isecem je na kriske i stavim zajedno sa jabukom da se kuva. Kada je gotovo ispasiam i dodam bananu. Ili ispecem jabuku i bundevu ispasiram dodam malo mleka ili putera, zatim bananu. Ako ne ubacujem bananu stavim cimet. Moja Lena ga obozava.
    Krompir sam mesala i sada mesam sa mlekom i sa puterom, mnogo je ukusnije, odbiti nece sigurno vec ce ti vise pojesti.
    A bananu nekada isprzim na puteru dodam isto cimet ispasiram i dodam keks. To je prste da polizes kasica. Ja sam se sa doktorkom savetovala uvek kada je hrana u pitanju jer je ona super zena. Tacno mi je sve do detalja govorila kada sta sme, kako....
  3. Angelina je dodao/la post u temi Recepti za bebe   

    Da ne bi sada pisala koja kasica kada i za koji je uzrast lakse mi je da napisem kako je moja beba pocela sa kojom hranom i kada. Od 6-tog meseca pocela sam da joj dajem mlecnu kasu (milupa-riza i kukuruz, hipp-ove.... u kutiji, prave se sa vodom jer sadrze adaptirano mleko). Dala sam joj prepodne da bi videla da li ce imati reakciju neku ili ne. Kako je sve bilo ok 3 dana sam joj davala kasicu a onda krenula da kuvam krompir. 2 dana sam joj krompir kuvani davala a posle 2 dana dodala i sargarepu. Krompir i sargarepu je jela 3 dana pa sam posle toga ubacila i tikvicu, menjala sam na 2-3 dana povrce. Uvek bi kuvala krompir i sargarepu pa onda dodavala trece povrce. Zatim je islo: spanac, blitva, kelj, brokoli, piletina, teletina, junetina.....Kada je probala svo povrce pocela sam sa kombinacijama. Uvek sam stavljala maslinovo ulje kada zavrsim sa kuvanjem i sve ispasiram, ili puter. A piletinu i teletinu obozava kada isprzim na puteru brasno pirincano, pa dodam mleko i onda mesko i kromoir. Posle sve to sjedinim sa ostalim povrcem.
    Jogurt, sir, pavlaku....je pocela da jede sa punih 7 meseci, plazmu jos sa 6 i bananu. Vocne kasice sam pocela da joj isto dajem od 6 meseca. Eto to je tako bilo kod nas. Sada siska ujutru, pa oko 10 ima uzinu vocnu kasicu ili vocni jogurt, pa rucak, zatim opet uzina popara, testenina, palenta, ili opet voce, pa mlecnu kasicu, griz, poparu sa mlekom ili plazmom, banana mleko i plazma, ili neka mlecna kasica iz kutije- cokolino, medolino, keksolino......
  4. Angelina je dodao/la post u temi Recepti za bebe   

  5. Angelina je dodao/la post u temi Recepti za bebe   

    Nema na cemu draga mama, moramo jedna drugoj da pomazemo.
  6. Angelina je dodao/la post u temi Recepti za bebe   

    cao svim mamama

    moja devojcica ima jos malo punih 8 meseci a sa 6 sam pocela da joj dajem da rucka i polako smanjivala siskanje. Sada vec jedemo skoro sve i nista ne odbija. Do sada smo probali piletinu,tikvice, krompir, sargarepu, brokoli, teletinu, bundevu, spanac, blitvu, junetinu, karfiol, cveklu, kelj, prokelj, celer, luk, boraniju, grasak, paskanat, kukuruz, puter, maslinovo ulje, zumanac.... Bebac ima 2 podoja ujutru i uvece, uzinu, rucak, pa opet neku uzinu i mlecnu kasu. Napreduje super iako su mi neke mame pricale da sam kasno pocela sa uvodjenjem hrane, ali ja licno mislim da je isuvise rano od 4 meseca davati bebi hranu, a i moje mleko joj je bilo sasvim dovoljno i najbolje. Sada ima 9,5kg-a sto znaci majke ne brinite samo polako.

    Evo nekoliko recepata od mene


    Kaša od tikvice i banane
    Sastojci:
    50 g krompira
    50 g tikvice
    10 g ovsenih pahuljica
    50 g banane
    30 ml gustog soka od jabuke
    maslinovo ulje
    Priprema:
    Krompir oljuštiti, iseći na kockice i zajedno sa iseckanom tikvicom u malo vode skuvati dok ne bude mekano. Procediti, tečnost ostaviti na stranu. Povrće sa pahuljicama pomešati, dodati isitnjenu bananu i malo tečnosti u kojoj je povrće kuvano, doliti sok od jabuke, I maslinovo ulje

    Poparica sa Plazma keksom

    Jednu prepunu supenu kašiku mlevenog Plazma keksa sipati u dovoljnu količinu hladne vode. Kuvati na tihoj vatri dok ne postane kaša. Prognječiti i sasuti u 150 grama mleka. Dodati i kašičicu-dve šećera ako hocete I dajete bebi i malo butera ili žumance od jajaeta. Promešati i pustiti da još jednom provri.


    Kašica od mesa
    Teleće meso a mozete I piletinu meni je ukusnija kada se ovako spremi , staviti u sud, naliti hladnom vodom pa kuvati dok ne omekša.
    Kad je meso omekšalo propasirati ga ili izmiksati u blenderu. Na jednoj kašičici putera ispržiti jednu kašičicu pirincanog brašna dodati mleko I mesati sve dok ne dobijete galtku masu onako gustu i kuvati dok mlo ne prokljucaa zatim u to staviti propasirano meso I kuvani krompir. Pržiti još malo uz dolevanje vode u kojoj se kuvalo meso, do željene gustine. Ja uvek dodam I sargarepu I nesto zeleno.

    Kasica od povrca

    Potrebno: 100gr šargarepe, 50gr paškanata, 100gr repe, 300ml vode ili mleka, 100gr krompira
    Povrće oprati i očistiti, a zatim staviti u posudu sa vodom ili mlekom. Pustite da provri i kuvajte na laganoj vatri 30-ak minuta dok ne omekša. Kada je gotovo, ocedite i izmiksirajte dodajući tečnost u kome se povrće kuvalo ako je potrebno da postignete željenu gustinu.


    Sargarepa sa palentom
    Oguli se 1-2 sargarepe i stavi kuvati u 3 dl vode. Kad omekša dodaju se 3 kasicice palente i kuva 3-5 minuta. Ako je previše gusto može se razrediti s još malo prokuvane vode ili izdojenog (ili adaptiranog) mleka. Usitni se.



    ½ srednje sargarepa (30 g)
    pileći file
    kuvani pirinca ja koristim integralni
    voda

    Sargarepu operite, ogulite, narežite na kolutiće pa stavite da se kuva, skuvajte I meso I pirinac – INTEGRALNI SE KUVA DUZE DA ZNATE .
    Kuvane namirnice usitnite u električnoj seckalici uz dodatak vode (u kojoj su se namirnice kuvale) dok ne dobijete željenu strukturu kašice.

    Vocna kasica od banane I keksa

    100 ml mlijeka, keks ( ja koristim plazmu),
    1 banana

    Mleko prokuvati par minuta i preliti preko izmrvljenog keksa, te pustiti
    da se omeksa i hladi. Bananu oguliti i usitniti viljuskom a onda umesati
    u jos toplu kasicu tako da nestanu grudice. Ponuditi detetu odmah
    nakon pripreme jer ne sme stajati niti se podgrejavati.
    Vocna kasica od jabuke i kruske s keksom

    120 ml vode, 25 gr keksa, 50 gr jabuke, 50 gr kruske

    Vodu prokuvati, preliti preko keksa pustiti da se malo ohladi.
    Jabuku i krusku oprati, oguliti i narezati ili propasirati, te dodati u kasicu


    kruška s grizom -

    Ovaj recept je prikladan i za kašicu od jabuka s cimetom.
    Ako nemate griza, možete u mleko dodati fino zdrobljeni keks.

    1 kasika griza
    120 ml mleka
    1 zrela kruška, oguljena i očišćena, narezana na krisk
    prstohvat cimeta

    Griz i mleko stavite u posudu, pustite da provri i kuv ajte 2 minuta na laganoj vatri. Dodajte krušku, i cimet, te umešajte narezanu ili izmiksanu krušku.


    Kasica od spanaca (blitve)
    spanac (blitv), pirinac, mleko, 5-6 kapi maslinova ulja ili 1 kasicica
    Spanac ili blitvu ocistiti tako da se odstrani koren i donji deo peteljke, oprati i ocijediti. Staviti u vodu i kuvati krace vreme. Ocediti, propasirati, dodati ulje i zaliti mlekom. Sve zajedno promesati i kuvati na umerenoj temp.uz mesanje. Dodati pirinac i mesati do nestanka grudvica. Umesto pirinca moze se dodati kukuruzni griz koji se pomesa sa spanacem, zalije s mlekom i kuva 10- 15 minuta.


    I malo mesano slatko slano

    1 TIKVICA
    1 sargarepa
    1 JABUKA
    MALO PALENTE KUKURUZNE
    2 KEKSA

    TIKVICU I sargarepu SKUvATI, NA TOJ VODI UKUVATI PALENTU. U MEĐUVREMENU SMIKSATI POVRĆE, DODATI JABUKU I KEKS, I POSLE PALENTU.

    Ima jos dosta toga i sve je super ko vam se svidja javite se i ja pisem odmah jer znam kakve su muke sa kuvanjem i sada pa ne znam nekada sta cu.
    Pozdrav