Idi na sadržaj

seracell_left
seracell_right

Hranimo Se Zdravo...

Recepti za zdrave obroke

• Molimo Vas da se ulogujete da biste odgovorili
38 odgovora na ovu temu

#1 buhla

buhla
  • Član
  • 4281 posts
  • Pol:nepoznat

Objavljeno 21 September 2012 - 01:27 PM

Otvaram ovu temu u kojoj možemo da postavimo recepte bazirane na zdravoj hrani...

#2 Miva

Miva
  • Član
  • 9948 posts
  • Pol:ženski

Objavljeno 21 September 2012 - 03:19 PM

Oho, sviDZa mi se :)

Na malo putera izdinstati luk, dodati vodu i ml. junece meso. Dodati zacine po zelji.
U pleh poredjati red tikvica i red paradajza isecenog na kolutove pa preko staviti izdinstano mleveno meso, a zatim opet red tikvica, red paradajza. Peci u rerni na 200 stepeni.

Meni su tikvice i paradajz pustile sok pa nicim nisam prelivala.

Eto, smatram da je ovo ukusno i zdravo jelo :)
Objavljena slika

Objavljena slika

Objavljena slika

#3 Neuhvatljiva

Neuhvatljiva
  • Član
  • 12047 posts

Objavljeno 21 September 2012 - 04:11 PM

Miva, čime soliš jelo?
Objavljena slika

Objavljena slika

#4 Neuhvatljiva

Neuhvatljiva
  • Član
  • 12047 posts

Objavljeno 21 September 2012 - 04:13 PM

Iscepkati koprivu, skuvati je u vodi, dodati šargarepu isečenu na štapiće, miso začin, peršun i alge, odlična supica. Skuvan integralni pirinač posuti algama, prethodno potopljenim u vodi, dodati bosiljak i mirođiju i parčiće kuvane ribe.
E, zaboravila sam salatu...izrendana sveža cvekla, pomešana sa belim lukom i maslinovim uljem ili sa renom.
Objavljena slika

Objavljena slika

#5 Nice

Nice
  • Član
  • 5995 posts

Objavljeno 21 September 2012 - 04:35 PM

Evo kako ja pravim jednu supicu od povrća, mislim da je zdrava:

Na 1-2 kašike maslinovog ulja kratko (na niskoj temperaturi)  prodinstam pola manje glavice crvenog luka, 2 čena belog luka, dodam 2 šake graška, jednu iseckanu šargarepu na kolutove i jednu seckanu papriku, dolijem vode i kuvam na niskoj temperaturi. Pred kraj kuvanja, nekih 15-ak min, dodam dva iseckana paradajza i par cvetova karfiola ili brokolija, zavisi šta imam i dodam malo bibera.
Meni je ta supa - čorbica super, od paradajza se fino zgusne pa se ne treba zapržavati, ja je ne solim zbog muža (sebi kasnije dosolim u tanjiru :D), a nema ni potrebe zbog kiselosti paradajza.
Ko voli, može na početku zajedno sa lukom dodati i neko posno meso iseckano na kockice.
Objavljena slika

A leader does not deserve the name unless he is willing occasionally to stand alone. (H. Kissinger)
Money can't buy you happiness, but it does bring you a more pleasant form of misery. (S. Milligan)

#6 Miva

Miva
  • Član
  • 9948 posts

Objavljeno 21 September 2012 - 05:20 PM

View PostNeuhvatljiva, on 21 September 2012 - 04:11 PM, said:

Miva, čime soliš jelo?
Ja ne solim uopste :) mogu da jedem neslano, moji dosoljavaju ;)
Objavljena slika

Objavljena slika

Objavljena slika

#7 Nice

Nice
  • Član
  • 5995 posts

Objavljeno 21 September 2012 - 09:50 PM

Ako ima neko fin recept za neki što zdraviji slatkiš (po mogućnosti ne voćni jer meni voće i slatkiši ne idu zajedno :D), bila bih zahvalna da napiše :)
Objavljena slika

A leader does not deserve the name unless he is willing occasionally to stand alone. (H. Kissinger)
Money can't buy you happiness, but it does bring you a more pleasant form of misery. (S. Milligan)

#8 Phoenix

Phoenix
  • Član
  • 5202 posts

Objavljeno 22 September 2012 - 07:53 AM

View PostNice, on 21 September 2012 - 09:50 PM, said:

Ako ima neko fin recept za neki što zdraviji slatkiš (po mogućnosti ne voćni jer meni voće i slatkiši ne idu zajedno :D), bila bih zahvalna da napiše :)

Ja sam pisala u temi o Kolačićima i Recepti za Torte. Poslednji recept za tortu je moja izmišljotina, pravila sam za detetov rođendan, a nema ni šećera, ni jaja ni mleka, a bila je super! :)
Objavljena slika
Objavljena slika

#9 Nice

Nice
  • Član
  • 5995 posts

Objavljeno 22 September 2012 - 02:26 PM

View PostPhoenix, on 22 September 2012 - 07:53 AM, said:

Ja sam pisala u temi o Kolačićima i Recepti za Torte. Poslednji recept za tortu je moja izmišljotina, pravila sam za detetov rođendan, a nema ni šećera, ni jaja ni mleka, a bila je super! :)

Hvala, pogledaću :) Baš me zanimaju zdravi slatkiši jer slatko volim ali kad se smislim šta sve u njima ima <_< zato bih pokušala sa nekom zdravijom varijantom.
Objavljena slika

#10 Marijachi

Marijachi
  • Član
  • 8042 posts

Objavljeno 22 September 2012 - 07:10 PM

Prvo da pohvalim Buhlu na otvaranju ove teme.Buhla svaka čast.Drugo,Miva,ni ja ne solim hranu,i mislim da je slano samo navika.Neuhvatljiva recept je baš mmmm,ali mi nemamo gde kupiti alge :( Obožavam alge.
Evo jednog recepta

Salata od povrća sa klicama od suncokreta

* ½ gl kupusa

* 2 Ka maslinovog ulja

* 2 cvekle

* 1 limun ili Kašika jabukovog sirćeta

* 2 šargarepe

* 1 koren peršuna

* 1 veza peršunovog lista - samo listovi

* ¼ kašikice bosiljka

* ¼ kašikice origana

* 1 celer

* ¼ kašikice bibera

* klice suncokreta

Oprati i očistiti povrće. Kupus iseći na pola. Oštrim nožem izrezati ga na tanke rezance. Šargarepu i koren peršuna iseći na što manje kockice ili sitno izrendati. Peršunov list krupno iscepkati prstima. Pomešati povrće, klice suncokreta, bosiljak i origano,dodati maslinovo ulje i limun. Ukrasiti celim peršunovim listićima. Klice suncokreta se pripremaju od oljuštenog sirovog suncokreta. Semenke se operu i ostave u vodi da ogreznu, u plastičnoj posudi prekrivenoj pamučnom krpom, tri dana, dok klice ne izbiju oko 0,5 cm. Svakog dana obavezno oprati semenke i promeniti vodu, da se klice ne bi pokvarile.
Objavljena slika
Objavljena slika

#11 YelenaC

YelenaC
  • Moderator
  • 11648 posts

Objavljeno 22 September 2012 - 11:24 PM

U danasnje vreme je vrlo diskutabilno sta je kome zdravo :unsure:
Sorry, necu pisati na ovoj temi. :)
Objavljena slika

#12 buhla

buhla
  • Član
  • 4281 posts
  • Pol:nepoznat

Objavljeno 23 September 2012 - 02:36 AM

View PostYelenaC, on 22 September 2012 - 11:24 PM, said:

U danasnje vreme je vrlo diskutabilno sta je kome zdravo :unsure:
Sorry, necu pisati na ovoj temi. :)
:o :P

#13 Nice

Nice
  • Član
  • 5995 posts

Objavljeno 23 September 2012 - 05:45 PM

Ja bih samo još nešto pitala Phoenix, ne znam da li možda ima tema o ovome: imaš li iskustva s javorovim sirupom? Ovde ga mnogo koriste kao zamenu za šećer i kao preliv za poslastice, ima ga baš svagde da se kupi i čitala sam da je zdrav ako je pravi, ali me zanima lično iskustvo. :)
Objavljena slika

#14 Phoenix

Phoenix
  • Član
  • 5202 posts

Objavljeno 23 September 2012 - 07:38 PM

View PostNice, on 23 September 2012 - 05:45 PM, said:

Ja bih samo još nešto pitala Phoenix, ne znam da li možda ima tema o ovome: imaš li iskustva s javorovim sirupom? Ovde ga mnogo koriste kao zamenu za šećer i kao preliv za poslastice, ima ga baš svagde da se kupi i čitala sam da je zdrav ako je pravi, ali me zanima lično iskustvo. :)

Moje lično iskustvo je da je za naše uslove jako skup (300ml oko 800 din košta), tako da ga ne kupujem, ali i ja sam čitala da je dobar i zdrav - pogotovo ako potpuno eliminišeš saharozu iz upotrebe, a njega koristiš kao zamenu. Mislim da je bogat raznim mineralima i sl. Slično kao malteks, odn. ječmeni slad.
Objavljena slika
Objavljena slika

#15 Nice

Nice
  • Član
  • 5995 posts

Objavljeno 23 September 2012 - 07:45 PM

View PostPhoenix, on 23 September 2012 - 07:38 PM, said:

Moje lično iskustvo je da je za naše uslove jako skup (300ml oko 800 din košta), tako da ga ne kupujem, ali i ja sam čitala da je dobar i zdrav - pogotovo ako potpuno eliminišeš saharozu iz upotrebe, a njega koristiš kao zamenu. Mislim da je bogat raznim mineralima i sl. Slično kao malteks, odn. ječmeni slad.

Znači da je ovde jeftiniji, može se naći po 5 dolara pakovanje od oko 350 ml. Kupiću da probam, baš me zanima ukus, ne pravim nešto često kolače tako da mi cena nije toliki problem, a kafu i sl. stvari pijem nezaslađene. Hvala ti.
Objavljena slika

#16 Schveca

Schveca
  • Član
  • 5027 posts

Objavljeno 10 March 2013 - 11:06 PM

Idem u nabavku namirnica ovih dana... E sad, ja ne znam šta da kupima a da je zdravo :D tj. čime treba da napunim frižider i špajz da imam dovoljno zdravih namirnica za nedelju dana.. i šta sa njima da radim?

Ok, napravim salatu i čorbu, grašak sa junetinom, musaku od tikvica i tako par stvari mogu da ubodem... ali treba smisliti po tri obroka za sedam dana... ja to ne umem... dajte neki predlog, neki jelovnik :D
Objavljena slika
Objavljena slika

#17 Trta

Trta
  • Član
  • 1749 posts

Objavljeno 11 March 2013 - 09:44 AM

View PostSchveca, on 11 March 2013 - 09:17 AM, said:

Ja sam večeras na dijeti :D ne jedem od 19:50h do sutra u to vreme :P

Jedna pametna žena jednom reče da nikako ne duže od 12h sme da prođe od obroka do obroka.
Objavljena slika

#18 Schveca

Schveca
  • Član
  • 5027 posts

Objavljeno 11 March 2013 - 10:24 AM

Pa ja hoću da jedem na vreme, i da mršavim sa 5 obroka.dnevno i sve to meni zvuči fantastično, i sigurno je zdravije, ne samo.zbog mršavljenja već i zbog.metabolizma i svega... ali ne znam kako... već sam pisala na nekoliko tema, obišla pola interneta :D ali niko da mi odgovori... šta da jedem 5 puta dnevno 7 dana u nedelji?  znači treba mi jelovik, šta za doručak, šta za ručak, šta za užinu... ne bukbalno jelovnik ali predlog...a da to imam da kupim da nisu neke.alge i čuda :D  da može da jede i sara i mm... ne znam da li kapirate šta pitam :)

A jedan dan gladovanja će mi korkstiti jer sam prepuna nekih otrova, osećam ih u telu :P

Kamilice jesi danas manje ljuta?

Milice sad sam i ja bila na tom sajtu.. stvarno ima wow stvari ;)

Objavljena slika
Objavljena slika

#19 B.mama

B.mama
  • Član
  • 10267 posts

Objavljeno 11 March 2013 - 10:39 AM

39 kila :o :o :blink:
Objavljena slika
Objavljena slika
Objavljena slika

#20 Schveca

Schveca
  • Član
  • 5027 posts

Objavljeno 11 March 2013 - 10:45 AM

Ajd ok, doručak ću osmisliti, žitarice i fino, to.svi možemo da jedemo... ali ne.mogu jesti samo čorbice non.stop,.ne može ni mm, al ajd, možda se i naviknem... nego meni je najveća misterija povrće... koje i kako da jedem povrće a da nije salata :D znači samo.grašak, pasulj i boranija po ceo.dan :D

Buhlić daj prebaci ove postove u onu tvoju temu, da je malo podignemo :D
Objavljena slika
Objavljena slika

0 član(ova) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika